Haber raporları nihayet bilim kurgu fantezisini yakaladığında, kendimize bazı ciddi sorular sormanın zamanı gelmiş olabilir. Geçen hafta insansı robot 'sanatçı' Ai-Da, Lordlar Kamarası İletişim ve Dijital Komitesi'nde sanat konuları ve kendi yaratıcı yetenekleri hakkında konuştu.
Adını ilk bilgisayar öncüsü Ada Lovelace'den alan Aı-Da, fırçalar, paletler ve diğer araçlarla sanatçı gibi resim yapan ilk robot oldu. 2019 Yılında Oxford Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yaratıldı ve yeteneklerini bu yılın başlarında Viyana Bienali'nde sergiledi. Bilim adamı Aiden Mellor, projenin etik olduğunu ve gerçek dünyadaki uygulamaları aramaktan ziyade sanattaki teknolojileri anlamayı ve sorgulamayı amaçladığını açıklıyor.
Açıkta kalan robotik kolları ve yavaş, doğal olmayan bir sesiyle Aı-Da, bir insanla karıştırılmaktan çok uzaktır, ancak gerçekten yıkıcı olabilecek yetenekleri budur.
Aı-Da komiteye şunları söyledi: "Ben bilgisayar programları ve algoritmalarıyım ve bunlara bağlıyım. Hayatta olmasam da yine de sanat yaratabilirim.” (Yukarıda Ai-Da'nın görünüşünün kısa bir klibi var; videonun tamamını YouTube'da izleyebilirsiniz.)
Yapay zeka tarafından oluşturulan sanat eserlerindeki gelişmeler
Son yıllarda makine öğrenimi ve robotik süreç otomasyonu (RPA) gibi teknolojiler çeşitli endüstrilerin yeteneklerini artırmaya yardımcı olurken, yaratıcılık gibi niteliklerin benzersiz bir şekilde insan olduğu her zaman varsayılmıştır. Ama artık durum böyle olmayabilir.
İnsansı formu ve gerçek boya kullanımıyla Aı-Da, yeni nesil robot Picasso'lar arasında bir yenilik. Yapay zeka destekli programlar daha yaygındır ve üretken yapay zekanın devreye girdiği yer burasıdır.
Saniyeler içinde sanat yaratma yeteneği ile üretken yapay zeka, yeni teknoloji gelişmeleri nedeniyle bu yıl manşetlere çıkıyor. Amerikalı bir Bilim Adamı makalesinde açıklandığı gibi, bu yeni sanat üretimi algoritmalara dayanmaktadır, ancak amaç, kurallara doğrudan uymak ve sanatı mekanik olarak üretmek yerine sanatta belirli bir estetik yaratmaktır. Bu anlamda yapay zeka sanatçılarının belli bir miktar sanatsal sezgileri vardır.
Son iki yılda başlatılan derin öğrenmeye dayalı görüntü oluşturucular arasında DALL-E, Craiyon, Midjourney ve Photoshop'a entegre edilebilen açık kaynaklı Kararlı Difüzyon yer alıyor.
Bu programlar potansiyel olarak sınırsız sayıda görüntü tüketebilir ve girdiyi insanlardan daha verimli bir şekilde analiz edebilir. Genellikle “geceleri yıldızlara bakan bir kadın” veya “Mickey Mouse masa tenisi oynuyor” gibi bir metin istemine dayalı sanat yaratırlar.
Teknolojideki en büyük risk sermayesi şirketlerinden biri olan Sequoia Capital, yakın tarihli bir raporda, üretken yapay zekanın “çok çeşitli son pazarlarda daha iyi, daha hızlı ve daha ucuz yaratımın kilidini açabileceğini" ve "trilyonlarca dolar üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. ekonomik değerde.”
Yapay zeka sanatı alanında yeni başlayan girişimlerde bir patlama oldu ve bazıları bunun sonunda yapay zekaya hakim olmalarını ve Google, Microsoft ve Facebook'taki mevcut teknoloji devlerine meydan okumalarını sağlayacak bir aksaklık olabileceğine inanıyor. Ancak Büyük Teknoloji, Meta'nın Sahneyi Oluşturan üretken sanat programını başlatması ve Google'ın Imagen Video metinden videoya programını tanıtmasıyla sektöre de ağırlık veriyor. Kim zirveye çıkarsa çıksın, üretken sanat şu anda büyük ilgi görüyor.
Yapay zeka tarafından yaratılan sanatla ilgili zorluklar
Ancak, genellikle yeni bir teknolojiye eşlik eden tüm hayranlıklara rağmen, yapay zeka sanatı zorlukları olmadan değildir.
Birincisi telif hakkı endişelerini içerir. Üretken yapay zeka tarafından kullanılan veri kümeleri, Pinterest, DeviantArt ve Flickr gibi siteler de dahil olmak üzere İnternet üzerinden kazınan eğitim verileriyle desteklenir. Ve bu çoğunlukla sanatçıların izni olmadan, telif hakkıyla ilgili yasal soruları gündeme getiriyor, aynı zamanda Ai-Da'nın yaratıcısının belki de ele almak istediği etik soruları da gündeme getiriyor.
Bu düzenleme orijinal sanatçılara haksızlık gibi görünüyor, ancak bazıları sanatlarına el koyan yapay zeka sistemlerine karşı savaşıyor. Have I Been Trained web sitesi, sanatçıların sanat eserlerinin büyük veri kümeleri tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmelerine ve ardından kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanır, ancak raporlar bunun her zaman başarılı olmadığını gösterir. Artnet News'de bildirildiği gibi, çalışmaları AI sanat programı intihalinin yükünü taşıyan bir sanatçı Greg Rutkowski'dir.
Bu yılın başlarında, ABD Telif Hakkı Ofisi, insan yazarlığının bir gereklilik olduğu gerekçesiyle yapay zeka tarafından oluşturulan bir görüntünün telif hakkını vermeyi reddetti.
Bir sonraki sorun, açık kaynaklı doğası nedeniyle, Kararlı Yayılımın, ticari markaların kötüye kullanılmasını veya kötüye kullanılan görüntüleri önleyen olağan güvencelere sahip olmamasıdır. Vice, Kararlı Difüzyon veri kümelerinin şiddet içeren ve pornografik görüntüler üzerinde eğitilebileceğini ve ana şirketin Stability.AI bunu inkar etmedi. Veri kümeleri, kontrol edilmediği takdirde internette bulunabilecek en rahatsız edici görüntülerden herhangi birini içerebilir.
Son olarak, tüm bunlar sanatçıların geçimi için ne anlama geliyor? ‘Robotun işimizi almasından’ duyulan sürekli korku klişe bir şey olabilir, ancak sanatçıların ve illüstratörlerin endişelenmek için her türlü nedeni var.
Marvel ve HBO için çalışan bir sanatçı olan Karla Ortiz, teknolojinin üzerinde çalışılması gereken sanatı üretmesine rağmen, sonuçların “bazıları için, özellikle yaratıcı çalışmalar için daha düşük ücretler sunan daha az dikkatli şirketler için yeterince iyi" olduğunu söylüyor.” Bu potansiyel olarak birçok sanatçıyı, illüstratörü ve fotoğrafçıyı etkileyebilir.
Robot sanatçılarının şimdiden adım attığına dair işaretler var. 2022 Colorado Eyalet Fuarı'nda, yapay zeka programı Midjourney kullanılarak oluşturulan sanat eserine 300 dolarlık bir sanat yarışması ödülü verildiğinde insan sanatçılardan bazıları pek memnun değildi. Yarışmaların nasıl adil bir şekilde değerlendirilebileceği cevapsız başka bir sorudur.
Hollywood yapımcılarının distopik robot geleceklerini yarattıklarında akıllarında ilk şey sanat olmayabilir. Eğlencede ölüm ve yıkım genellikle suluboyadan çok daha ileri gider.
Gerçek şu ki, yapay zeka becerileri arttıkça düzenleme, yönetişim ve istihdamda kontrol altında tutulması gereken zorluklar artacaktır. Ve önümüzdeki yıllarda, görmek üzere olduğumuz yeni gişe rekorları kıran filmin bir insan tarafından yönetilip yönetilmediğini merak edebiliriz. Hatta insanlar için bile. Kahretsin!